De Beethoven Sessies

Beethoven sonates voor piano en viool

Aandacht voor het werk van Ludwig van Beethoven, een componist die nooit aan actualiteit ingeboet heeft. Nieuwe inzichten leiden tot nieuwe interpretaties.

Thumbnail Image 1

De 10 sonates voor piano & viool.

De 10 sonates voor piano en viool worden in het seizoen 2015- 2016 integraal vertolkt door het gerenommeerde duo Berkhemer- Mann, 40 jaar geleden voor het eerst samen op de planken met de eerste sonate. In de nazomer van 2016 vinden de opnames plaats voor een cd-box die in het najaar zal verschijnen. Lees meer over de geprogrammeerde werken.

Thumbnail Image 1
Thumbnail Image 1

Pierre Rode

De stijl van zijn vioolspel inspireerde de componist naar eigen zeggen, vooral bij het laatste deel, tijdens het schrijven van de laatste sonate in G gr. t..

Thumbnail Image 1

Rudolphe Kreutzer

De violist die zich hier van zijn beste kant laat zien genoot uiteindelijk de eer van de opdracht van de gelijknamige sonate. Zelf weigerde hij het stuk te spelen overigens.

Thumbnail Image 1

George Polgreen Bridgetower

Een van de inspiratiebronnen voor de Kreutzer sonate en degene met wie Beethoven de premiere gaf.Hij schrijft, na dit concert, het volgende: Beethoven's expression in the Andante was so chaste, which always charactarized the performance of all his slow movements, that it was unanimously hailed to be repeated twice.

Thumbnail Image 1

opus 106

Ludwig van Beethoven schreef voor de piano een groot aantal Bagatelles, waarvan sommigen zich afspelen binnen een paar seconden; tevens was hij de componist van het voor zijn tijd grootste en langste muzikale drama, zijn opus 106, bekend als dé Hammerklavier sonate. Voor de uitvoerder een enorme uitdaging, want, gebaseerd op Lang zal ze leven beweegt het muzikale verloop zich door alle denkbare muzikale emoties, uitmondend in een vlucht door het universum zelf, de fuga, zoals hij zelf schreef met enige vrijheiden gecomponeerd (con alcune licenza).

Dit werk is inmiddels uitgevoerd op het concert van 11 mei jl. Het is na vijftig jaar klaar voor de opname-studio en verschijnt eind 2016 op de cd-markt.